Schuldhulpverlening
Per 1 januari 2021 is de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening aangepast. Doordat meer partijen betalingachterstanden bij de gemeente melden, is het aantal meldingen toegenomen.
Om de toename aan schuldhulpvragen op te vangen is in 2021 de formatie schuldhulpverlening uitgebreid. De verwachting is dat als gevolg van de inflatie mensen meer in financiële problemen zullen komen. Dit kunnen we niet becijferen, maar is een reeel risico.
De coronasteunmaatregelen hebben gezorgd voor versoepelingen bij het incasseren van schulden. Hierdoor is de stijging van schuldhulpvragen uitgebleven. De verwachting is dat in 2022 de invorderingen weer zullen starten en dat mensen weer in schuldenproblemen komen. De gemiddelde tijd tussen de eerste problemen en aanmelding schuldhulp is zo'n 5 jaar. De verwachting is dat het aantal aanmeldingen schuldhulp de komende jaren zal toenemen. Met vroegsignalering van betalingsachterstanden hopen we te bereiken dat mensen eerder in beeld komen en dat de problemen minder erg zijn.
Daarnaast kan het wegvallen van steunmaatregelen, op termijn, voor sommige zzp-ers en ondernemers gevolg hebben. Hier wordt ook een toename verwacht. Dit kunnen we nog niet duiden.