Rijksuitkering Energietransitie

De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) heeft op 25 januari 2021 advies uitgebracht over de kosten van de energietransitie voor gemeenten. Volgens dit onderzoek hebben decentrale overheden voor 2022, 2023 en 2024 1,8 miljard nodig voor de uitvoering van het klimaatakkoord. Het merendeel van dit budget (bijna 1,6 miljard) is volgens de ROB nodig voor gemeenten. De kosten voor eigen programma’s, zoals het verduurzamen en van het aardgas halen van het gemeentelijk vastgoed zijn daarbij nog niet meegerekend. De ROB stelt voor om de uitkering aan gemeenten voor 10% uit een vast bedrag te laten bestaan, 60% op basis van het aantal inwoners of woningen en de rest op basis van bevolkingsdichtheid en oppervlakte.

In de Rijksbegroting voor 2022 is alleen incidenteel budget voor het gemeentefonds voor de energietransitie in 2022 opgenomen. Het toekennen van meerjarig Rijksbudget aan de gemeentefondsen om de energietransitie te bekostigen was doorgeschoven naar het nieuwe kabinet. Omdat de hoogte van de uitkering voor de energietransitie via het gemeentefonds voor Diemen bij de gemeentelijke begroting 2022 nog niet bekend was, zijn de geplande uitgaven voor de energietransitie voorgefinancierd vanuit de bestemmingsreserve duurzaamheid. Omdat de rijksbijdrage voor 2023 en volgende jaren waarschijnlijk pas bekend is met de Rijksbegroting voor 2023, zitten we met de gemeentelijke begroting 2023 met een vergelijkbare situatie.

Inmiddels heeft de gemeente in februari 2022 nog een specifieke uitkering van € 225.000voor de aanpak van energiearmoede ontvangen. In april 2022 heeft het Rijk aangegeven in totaal 4 miljard te reserveren voor het tot 2030 isoleren van 2,5 miljoen van de 8,0 miljoen woningen in Nederland, waarbij de focus ligt op de 1,5 miljoen slechtst geïsoleerde woningen met een label E of slechter

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf